Vyjadrenie poradcu chovu k nezrovnalostiam v návrhu na párenie

  • Post author:
  • Post category:Oznamy

Važení kolegovia!

Po prečítaní e- mailu, ktorí som dnes obdržal, mi nedá nereagovať a samozrejme veci vysvetliť a uviesť na pravú mieru.
K bodu 1. 1- Frank spod Kunovej je narodený 27.10.2005, čiže keď sa šteňatá narodili 20.2.2015 krytie malo byť okolo 20.12.2014 ??? Pes už mal dovŕšených 9 rokov, teda mal byť podľa platných pravidiel vyradený z chovu!!! Nemám vedomosť o tom, že by sme na výbore prejednávali nejakú žiadosť o výnimku na tohoto psa

Pes sa využíva v chove do 9.roku života-rozumej kalendárneho roku, v ktorom dosiahol vek 9.r. To sa týka aj súk/tie 8.r./. Takto boli využité všetky suky aj psi v roku 2016,2015,2014,2013…Z chovu sa vyraďujú chov.jedince-suky aj psi-na konci roka k 31.12 s rokom narodenia xy a nie s dátumom narodenia xy.Čiže pes nar.27.10.2005 môže páriť do konca roku 2014 a nepotrebuje žiadať o predlženie chovnosti z dôvodu veku.Pokiaľ niekto spochybňuje chovnosť psa Frank spod Kunovej,na čo nie je dôvod,musel by spochybňovať i párenia,vrhy resp. odporúčaniaa na párenie vydané p.Ševcom, mnou a p. Vetrákom, pretože bolo x párení so psami,ktoré mali 9.r.napr.20.6. a párili-oprávnene- do konca kalendárneho roka.
K bodu 2. 2- mal pes k tomuto dátumu realizované vyšetrenie DNA ??? Ak nie, mal mať pozastavenú chovnosť tak, ako ostatné chovné jedince, ktoré to nemali absolvované!!! Ak nemal DNA a napriek tomu kryl, tak potom by mať byť problém so šteňatami, pretože nemáme overený pôvod otca v porovnaní s jeho vtedy chovnými bratmi Flam spod Kunovej a Falko spod Kunovej ??

Menovaný pes k tomuto dátumu nemal vyšetrenie DNA , pretože výbor schválil-citujem-“ DNA test – pre získanie chovnosti si musí každý jedinec vykonať DNA test. DNA vzorky sa budú odoberať poradcom chovu pri bonitácií a v určených termínoch. Jedince, ktoré sú uchovnené do 1.7.2014 budú mať DNA testy hradené klubom ak ich absolvujú do 31.12.2014. Po tomto termíne si bude hradiť DNA testy majiteľ. Pokiaľ jedinec uchovnený do 1.7.2014 nebude mať vykonaný DNA test do 31.12.2014, bude mu pozastavená chovnosť. Keďže páril cca 20.12.2014,nemusel mať test DNA-Z DÁTUMU JE EVIDENTNE PREČO. Ak to bolo zle schválené,ruku za sme zdvihli všetci bez výnimky/viď.zápisnica Badín 27.5.2014/-teda na základe tohto rozhodnutia výboru pes bol v tom období chovný.
Ďalej sa píše,že nebol overený pôvod s jeho bratmi Flam a Falko. A to je moja chyba!!!,??? Psovi Frank spod Kunovej bola odobratá DNA na bonitácii v Ľubici dňa 15.3.2015. Upozorňoval som už a pýtal sa,akú máme vlastne zmluvu s fi.VETGEN, či nám posudzujú aj súrodencov a keď nie ,tak prečo?Do dnešného dňa som nedostal odpoveď.Sú v tom nemalé peniaze a sú to peniaze všetkých členov,preto by som aj ja rád vedieť,prečo nebola porovnaná vzorka menovaných súrodencov.Napadá ma jedna myšlienka.S p. Jakabovou komunikujete vo vzťahu DNA -VÝBOR, Aďo a Milan. Takže logicky,keď sa tu o tom píše , jeden z Vás asi vedel,že vzorky neboli porovnané.Prečo sa to neriešilo skôr,ale riešime to až teraz??? Udajne prišla z fi.VETGEN celková analýza DNA. V spravodaji nie je,na stránke nie je. Ako člen výboru i ako poradca chovu zas nemám oficiálnu informáciu Má ju niekto vo výbore?. Keď toto nie je poriadny prešľap, potom je to čo, zášľap??? Má ju niekto vo výbore?
K bodu 3. 3-ide o príbuzenské krytie 2-2 na Caru spod Kunovej. Taktiež nemám vedomosť o tom, že by sme sa o tomto na výbore rozprávali. Pri tom, ako sa ostatným chovateľom dávali krycí psi.

V období keď som vypisoval odporúčanie na párenie,PP chovných jedincov si prevzal J.Králik na skenovanie z dôvodu doplnenia databázy chov .jedincov na klubovej stránke.Rodokmene som nemal dlhší čas.V nejasných prípadoch,čo sa týka párení,ako aj pri párení Frank-Kendy,som sa pýtal Jozefa,aby pozrel PP a povedal mi príbuznosť.Tak som bol informovaný že sú príbuzný v 3.generácii.Odporúčanie som vystavil.Teraz som si to pozeral a vidím,že je to bližšia príbuzenská plemenitba.Je mi vyčítané,že sme sa o príbuzenskom párení na výbore nerozprávali.Ale na druhej strane, kde máme uznesenie,že takéto párenie musí prejednať výbor,resp.do akého koeficientu Fx dať odporúčanie na párenie?Pokiaľ to máme a porušil som to,všetkým sa úprimne ospravedlňujem a samozrejme vinu beriem na seba.

Kopovom zdar! IVAN MINICH