Výstava psov

  • Post author:
  • Post category:Oznamy

 

Správa z KLUBOVEJ VÝSTAVY SLOVENSKÝCH KOPOVOV   vo Zvolene  25.04.2009

 .

Po prvýkrát v tomto roku mali členovia KCVHSK a KVSK ZV zahajchovatelia slovenských kopovov možnosť stretnúť sa na klubovej akcii, a to práve vo Zvolene. Členovia výboru KCHSK a organizátori sa rozhodli usporiadať prvý ročník samostatnej výstavy slovenských kopovov v centre lesníctva – vo Zvolene. Pretože Slovenský kopov má najväčšie uplatnenie práve medzi lesníkmi. Vďaka svojím vynikajúcim pracovným vlastnostiam ale aj ušľachtilému vzhľadu je naše národné plemeno najčastejšie využívaným duričom na Slovensku a aj v zahraničí. O čom svedčí aj počet prihlásených psov.

Podujatie bolo organizované pod záštitou SPZ ako súčasť Lesníckych dní. Na výstavu bolo prihlásených 107 slovenských kopov, z toho 46 psov a 61 súk. Na začiatok KVSK ZV otv1zazneli lesné rohy pod Zvolenským zámkom v podaní lesničiarov z TU vo Zvolene. Samotnú výstavu otvoril prezident SPZ Ing. Tibor Lebocký, ktorý poprial návštevníkom veľa úspechov. Následne sa prihovoril predseda KCHSK Bc. Jaroslav Jevčák, ktorý privítal všetkých kopoviarov a tiež predstavil nový výbor KCHSK. Nakoniec Ing. Štefan Pavelka, ako riaditeľ výstavy prehovoril k vystavovateľom a keď opäť zazneli lesné rohy, všetci sa roztrúsili po výstavisku. Vzhľadom k vysokému počtu prihlásených psov boli vytvorené dva kruhy, kde psy posudzoval Miroslav Cvek a suky posudzoval MVDr. Marián Petro.

                   Výsledky klubovej výstavy – PSY

trieda dorastu – 2 psy boli ocenené veľmi nádejný a 1 nádejný

trieda mladých – bolo udelených 5 výborných a 5 veľmi dobrých. Titul CAJC získal pes Fevar Šamilovec

trieda stredná – bolo udelených 6 veľmi dobrých

trieda otvorená – bolo udelené 2 výborný a 3 veľmi dobrý

trieda pracovná – boli udelené 4 výborný a 6 veľmi dobrý. Titul CAC získal pes Max z Prievrany

                         KVSK ZV kruh 3

                     Výsledky klubovej výstavy – SUKY

trieda dorastu – 2 suky ocenené veľmi nádejné a 1 nádejná

trieda mladých – bolo udelených 13 výborných, 3 suky odstúpili. Titul CAJC získala suka Gera z Čerešňovej.KVSK ZV kruh1

trieda stredná – bolo udelených 5 výborných, 1 veľmi dobrá, jedna bola vylúčená pre nadmernú výšku. Titul CAC získala Ina od Kmeťa, titul R.CAC získala Pegi Morské oko.

trieda otvorená – bolo udelených 5 výborných, 1 odstúpila, 1 bola vylúčená pre hryzavosť. Titul CAC získala Alba zo Slovenskej Ľupče, titul R.CAC získala Cedra z Padala.

trieda pracovná – bolo udelených 14 výborných, 2 veľmi dobré, 1 odstúpila a 1 bola vylúčená pre neovládateľnosť. Titul CAC získala suka Hera spod Kunovej a titul R.CAC získala Dona spod Vysokej.

Klubovými víťazmi pre rok 2009 sa stali Hera spod Kunovej a Max z Prievrany.

Titul BOB získal Max z Prievrany.

KVSK ZV ľudia

Počas výstavy prebehol chovný zvod, kde kandidát chovu získalo 20 súk a 7 psov. Slovenský kopov má veľa priaznivcov o čom svedčí aj účasť na tejto výstave, na ktorú sa prišlo pozrieť viac ako 300 návštevníkov.

MVDr. Marián Petro                              Ing. Štefan Pavelka

Hlavný poradca chovu KCHSK                 riaditeľ výstavy

Slovenský kopov má široké uplatnenie hlavne medzi lesníkmi. Práve preto vznikla myšlienka prezentovať toto naše plemeno počas Lesníckych dní. A v meste, ktoré je tzv. metropolou lesníctva. Tu sa môže so Slovenským kopovom zoznámiť aj široká verejnosť. A to si naše národné plemeno vynikajúcich pracovných vlastností zaslúži!

 

 obr.1   obr.2obr.3