Zmena podmienok chovnosti – výstavné ocenenie

  • Post author:
  • Post category:Oznamy

Vážení členovia KCHSK,

v novom predloženom chovateľskom poriadku je v podmienkach pre uznanie chovnosti uvedená účasť na klubovej výstave. Na základe aj Vašich návrhov na spádových schôdzach výbor klubu vykonal v tejto podmienke zmenu – pre uznanie chovnosti bude platiť výsledok akejkoľvek výstavy na Slovensku, poriadanej pod záštitou SKJ (t.j. oblastné, národné a medzinárodné výstavy). Rozhodujúcim pre zaradenie do chovu je posúdenie jedinca na bonitácii.

V tejto súvislosti chcem však všetkých  členov klubu zároveň upozorniť, vzhľadom na delegovanie najmä zahraničných  rozhodcov na výstavách (posudzujúcich viaceré celé skupiny FCI), že ani prípadné získanie najvyšších titulov (CAC,CACIB) nezaručuje zaradenie jedinca do chovu po exteriérovej stránke. V bonitačnej komisii, hodnotiacej exteriér sú vždy 1-2 rozhodcovia pre posudzovanie exteriéru, členovia KCHSK, ktorí zhodnotia úroveň exteriéru daného jedinca.

Tým Vás chcem, v mene výboru KCHSK, všetkých požiadať o to, aby sme výstavy poriadané klubom (klubová výstava, špeciálna výstava) svojou účasťou  a prezentáciou pozdvihli na úroveň vrcholných klubových akcií – úroveň, ktorá im prináleží. Tituly získané na klubových výstavách sú všade v kynologickom  svete najviac cenené a pre chovateľov majú väčšiu hodnotu, ako iné tituly. Je to zabezpečené aj tým, že kluby sa v rámci daných možností, snažia delegovať  rozhodcov (najmä domácich), ktorí sú pre dané plemeno špecialisti (neposudzujú veľa rôznych plemien). Ďalším faktorom je aj hojná účasť a vysoká  konkurencia jedincov plemena na klubových výstavách. Pre niektoré plemená (napr. nemecký ovčiak) sú klubové akcie v krajine pôvodu plemena vrcholom sezóny a aj  jednou z vrcholných spoločenských klubových akcií v roku. Práve takéto akcie sú možnosťou a príležitosťou na vzájomné stretnutia, výmenu chovateľských skúseností, zhodnotenia a porovnanie úrovne chovu plemena. Nie menej dôležité je aj to, že usporiadaniu takejto výstavy venuje najmä výbor klubu veľa času, úsilia a finančných prostriedkov klubu. Výstava je poriadaná pre Vás –členov klubu a nezáujem členov klubu  znevažuje všetko, čo bolo pre poriadanie akcie urobené. Potom je namieste asi potrebné nastoliť otázku, či má význam takúto  výstavu zo strany klubu poriadať.

Chceme a máme záujem, aby bol slovenský kopov dôstojne prezentovaný na všetkých úrovniach výstav, nechceme sa pred nikým  uzatvárať. Klub na úrovni nášho Klubu chovateľov slovenských kopovov by mal dokázať usporiadať klubovú a špeciálnu výstavu na takej úrovni, ktorá dokáže pritiahnuť nielen domácich vystavovateľov, ale aj vystavovateľov zo zahraničia. To však nezáleži len od aktivity členov výboru klubu, ale aj od aktivity všetkých členov klubu.

 

MUDr.Adrian Kališ,PhD.

predseda KCHSK