Reakcia na otvorený list Ing. Dudíka

  • Post author:
  • Post category:Oznamy

Vážený p.Ing.Dudík,

reagujem na Váš mail a mne adresovaný otvorený list, v ktorom vyjadrujete svoju nespokojnosť a „pocit potrestania“ v prípade Vašej chovnej sučky.

V obidvoch materiáloch dávate dokopy veci, ktoré nie sú správne označené, spolu nesúvisia a to v súvislosti s „návrhom disciplinárneho poriadku“ uvedeným v spravodaji, s platnými stanovami klubu a výborom prijatými opatreniami ohľadom odberu vzoriek DNA.

Píšete, že  podľa platných stanov máte právo na informácie, resp. citujem podľa stanov: požadovať informácie o činnosti klubu.

  1. Práva a povinnosti členov

Členovia majú právo :

a.) voliť a byť volení do orgánov klubu okrem cudzích štátnych príslušníkov

b.) používať všetky výhody poskytované klubom, ak splnia podmienky stanovené pre udelenie týchto výhod

c.) vznášať otázky, pripomienky, podávať návrhy, sťažnosti a námety orgánom klubu

d.) požadovať informácie o činnosti klubu

e.) zúčastňovať sa na akciách organizovaných klubom

f.) dostávať klubový spravodaj

 

Aktuálne informácie o dianí a a akciách v klube sú priebežne uverejňované na webovej stránke klubu. Myslím si, že v dnešnej dobe je celkom bežné a samozrejmé využívanie informačných technológií na rozširovanie informácií. Veď ste všetci poukazovali na nefunkčnosť webovej stránky, na ktorej neboli zverejňované takmer žiadne aktuálne informácie. Taká istá situácia bola ohľadom zverejňovania zápisníc zo zasadnutia výboru klubu – požiadavka od členov klubu bola, aby mali informácie čo sa robí a bude robiť. A to sme splnili. Každé zasadnutie výboru aj so zápisnicou je zverejňované na web stránke! Dovtedy zápisnice vôbec neboli zverejňované. Myslím si, že sa nedá porovnávať úroveň fungovania webovej stránky klubu predtým a teraz.

Nikde v stanovách nie je zmienka o spôsobe informovania členov. Všetko, čo členovia klubu v tomto smere požadovali sme urobili.

Takže Vaše konštatovanie alebo „obvinenie výboru“, že sme porušili právo členov byť informovaní vyplývajúce zo stanov nie je pravdivé a je zavádzajúce. Hneď v ďalšej vete Vášho otvoreného listu však píšete, že ako človek nie ste povinný si zháňať informácie na web stránke klubu??? Ja sa Vás preto pýtam, kde sa teda chcete ako člen klubu dostať k aktuálnym informáciám o činnosti a akciách klubu???

Neviem, akú máte Vy konkrétnu predstavu o informovaní všetkých členov klubu o aktuálnych veciach – telefonická informácia? písomná? iná? Ak by sme mali všetkých niekoľkokrát ročne priebežne napr. písomne informovať o aktuálnych akciách, tak by potom nemohlo byť členské 10.- eur, ale možno 30,40 alebo aj viac. A to neviem, kto by bol ochotný z terajších členov klubu, pri súčasnej ekonomickej situácii platiť. Vieme, že nie každý má možnosť internetu, ale kto má záujem tak to dokáže riešiť a dostať sa k informáciám.

Pokiaľ ide o odber vzoriek DNA, tak píšete, že sme to mali robiť len pri novozaradených jedincoch do chovu. Ale každý chovateľ vie (alebo by mal vedieť), že to nemá vôbec žiadny význam. Práve testy DNA jedincov aktuálne zaradených a využívaných v chove majú veľký význam. Zavedenie podmienky vyšetrenia DNA bolo uverejnené na webovej stránke v časti KCHSK – Zápisnice – Zápisnice z výborov – Zápisnica schôdze výboru výboru v Badíne č.2 27.5.2014. Každé stretnutie výboru bolo následne zverejnené na hlavnej webovej stránke aj so zápisnicou. Okrem toho bol dňa 28.8.2014 na web stránke – úvodná hlavná strana ešte uverejnený nasledovný samostatný oznam o termínoch konania odberu vzoriek DNA, technických veciach, aj s upozornením zvýrazneným červeným písmom, že ak nebudú mať chovné jedince uchovnené do 1.7.2014 urobený odber DNA do 31.1.22014, bude im pozastavená chovnosť  dokým odber DNA nebudú mať urobený– viď nižšie (znenie oznamu – kópia z webovej stránky)

 

 Termíny odberov vzoriek DNA

admin 28. august 2014OznamyOznamy poradcu chovu

6.9.2014 Divín-oplôtok-8.00-10.00
13.9.2014 Bijacovce-výstavisko 9.00-do ukončenia kruhov
11.10.2014 Petrovec-12.00-14.00
29.11.2014 Košice – Kraľovce – oplôtok-9.00-11.00
7.12.2014 Veľké Rovné-oplôtok-11.00-12.30

So sebou si prineste preukaz pôvodu.

Pri háraní suky je potrebné zabezpečiť jej izoláciu od psov, kvôli kontaminácii vzoriek. Zároveň sa bude robiť fyzická inventúra psov, s vážením a meraním psov na štatistické účely.
Žiadam Všetkých majiteľov chovných jedincov, aby si vybrali jeden z termínov, ktorí im vyhovuje. Jedince, ktoré boli uchovnené do 1.7.2014 budú mať DNA testy hradené klubom, ak ich absolvujú do 31.12.2014. Po tomto termíne si bude hradiť DNA testy majiteľ. Pokiaľ jedinec uchovnený do 1.7.2014 NEBUDE MAŤ vykonaný DNA test do 31.12.2014, bude mu pozastavená chovnosť. Majitelia jedincov uchovnených po 1.7.2014 uhradia 35€ za vyšetrenie DNA priamo na mieste. Vzorky sa budú odoberať sterom z lícnej sliznice.

Poradca chovu – Ivan Minich

 

Okrem týchto termínov sme doplnili ešte podľa požiadaviek členov klubu aj ďalšie termíny, ktoré boli priebežne zverejňované na webovej stránke – Poltár, Zvolen, Lúčky, Topoľčianky.

Tak pokiaľ ľudia chcú mať informácie, majú možnosť sa k nim dostať bez väčších problémov (určite väčšina členov klubu), i keď Vy opakovane v svojom liste píšete že nie ste povinný takúto informáciu hľadať!? Čo potom podľa Vás má byť zverejňované na webovej stránke? A treba potom vôbec mať webovú stránku klubu ? Takže Vaše konštatovanie, že ste potrestaný podľa „disciplinárneho poriadku“ (návrh bol zverejnený kvôli pripomienkovaniu členmi klubu) sa vôbec nezakladá na pravde a vychádza z vyššie uverejneného upozornenia. A vôbec to nie je trest! Je to dočasná sankcia za nesplnenie si Vašej povinnosti absolvovať odber DNA s Vašou chovnou sučkou Jasna Belanská jaskyňa v stanovenom termíne. A netýka sa len Vašej osoby. Žiadny člen výboru nie je voči Vám, niekoľkým Vašim priateľom a ani ostatným členom klubu osobne zaujatý a nemá potrebu vytvárať v tomto smere nejaké „tresty“ ako to interpretuje Vy.

Z celkového počtu chovných psov absolovalo odber vzoriek DNA 63%. Z celkového počtu chovných sučiek absolvovalo odber vzoriek DNA 72%. Treba však vziať do úvahy chovné jedince (psi a sučky), ktorým skončila chovnosť (vek, úhyn). Aj tieto počty svedčia o tom, že majitelia chovných jedincov o podmienke a termínoch odberu DNA vedeli. Išlo o vec, ktorá bola veľmi intenzívne medzi členmi klubu odkomunikovaná. Tak sa o termínoch dozvedeli aj členovia, ktorí nemajú prístup k internetu. Dialo sa to aj formou telefonického kontaktu s členmi výboru ak niekto nemá internet, dostala sa k nemu táto informácia a chceli si ju overiť a potvrdiť aj s príslušnými detailami ohľadom odberov vzoriek.  S Vaším konštatovaním v mne zaslanom mali, že pri realizovaní odberov vzoriek DNA  ide o našu „manažérsku neschopnosť“ a realizácia je hrozná nemôžem súhlasiť. Je to Váš pohľad na vec. Ale toto Vaše hodnotenie nech posúdi ľudia, ktorí sa odberov vzoriek DNA  pri tom počte psov a realizovaných termínov (určite dostatočnom) zúčastnili. Aj Vaše konštatovanie, že ľavá ruka nevie čo robí pravá nie je na mieste.

A je pre mňa zarážajúce Vaše vyjadrenie „… a aby všetci mali rovnaké právo zabezpečiť si testy DNA, nielen ľudia z okruhu výboru“. To chcete povedať, že všetci, čo boli na odberoch DNA sú ľudia z okruhu výboru ??? Neviem, čo si mám o tom myslieť. A ak to je takto Vami vnímané, tak nás potom môže len tešiť, že výbor klubu má taký široký okruh ľudí.

Vo Vašom liste ďalej píšete, aby sme urobili opatrenia aby sa klub stabilizoval a situácia v ňom upokojila. Máte pocit, že v tomto smere nič nerobíme a doteraz sme nič neurobili?

Viem, ako aj ostatní členovia výboru, že všetkým sa nedá vyhovieť. Ale neviem, či je správne v každom a vo všetkom hľadať len nejakého „nepriateľa“ a nedostatky. Možno niekedy už aj len „ z princípu“. Zaviedli sme aj pri uznávaní chovnosti pravidlá, ktoré platia bez výnimky pre všetkých členov klubu, vrátane členov výboru. Ale zjavne to niekomu vadí a nevyhovuje.

Prečítajte si, prosím Vás, môj príhovor v úvode klubového spravodaja a skúste sa nad ním aspoň trošku zamyslieť a pochopiť, o čom je.

 

S pozdravom   MUDr. Adrian Kališ PhD.                                               V Ľubeli 17.4.2015

predseda KCHSK

This Post Has 2 Comments

  1. Jaroslav Dudík

    Dobrý deň členovia klubu a pán predseda!
    Teraz úplne pragmaticky: Zaviedli ste do praxe celkom dobré opatrenie. Testy DNA považujem za správnu cestu, ktorou má klub ísť. Ale spochybňujem spôsob zavedenia. Jednou zo základných úloh výboru je informovať členov o činnosti. Aby bolo jasné ako, tak v stanovách je uvedené aj ak – cestou klubového spravodaja. Nie je predsa možné, aby ste informáciu o najzákladnejšej činnosti klubu, a tou je chov plemena, uverejnili len na pomocnom informačnom médiu. Odpustite si prosím komentáre, že som v roku 2005 vychvaľoval web a dnes proti uverejňovaniu informácií na ňom protestujem. To sú hrubé nepravdy. Web stránka je fantastická a časom sa určite bude ďalej zlepšovať. Lenže vy, ako výbor, ste mali povinnosť informovať členov o najdôležitejšej činnosti v klube v oblasti chovu a pozvať na túto akciu všetkých majiteľov chovných jedincov. Prirovnám to k tomu ako keby Vám, pán predseda, dnes z vašej fakulty oznámili, že Váš diplom stratil platnosť, lebo nečítate ich web stránku a oni tam uverejnili dáky oznam.
    Ale späť k danému problému. Na prelome 20. a 21. storočia klub KCHSK organizoval zvod chovných jedincov, bolo potrebné ich prekontrolovať, pretože uhynuté suky stále privádzali na svet šteniatka. Vtedy výbor informoval členov o pripravovanom opatrení cestou spravodaja a aj na spádových schôdzach. Opatrenie sa pripravilo a nerobilo sa žiadnym skokom, ale tak aby o ňom každý vedel. A div sa svete majitelia chovných jedincov prišli, a tí čo neprišli neprotestovali. Nikto neskúmal či ich psi uhynuli, alebo sa stratili, jednoducho boli z chovu vyradení.
    Vy ste však prijali opatrenie, v podstate veľmi dobré. Potom ste nikoho oficiálne neinformovali a tých, ktorí neprišli ste nevyradili z chovu, ale „pozastavili ste im chovnosť“ čo je v podstate to isté. Tým ste porušili článok 9 písmeno o/ našich klubových stanov. Členovia výboru, ktorý má dbať, aby stanovy nikto neporušoval, sám výbor ich však porušil. Tento váš počin bol diskriminačný a protiprávny (ak stanovy predstavujú právo v našom klube).
    Pán predseda, ja som celkom normálny človek, možno niekedy impulzívny, ale aby ste ma poučovali takýmto štýlom, to si vyprosím. Neviem ako sa to ostatní členovia dozvedeli, to v tomto prípade nie je podstatné. Výbor nezvládol svoju úlohu! a čím dlhšie toto budete popierať, tým to budete viac komplikovať. Vás, ale ako vrchného šéfa v klube, malo číslo 72% samého drgnúť a sám ste mal prísť na to, že tu nie je niečo v poriadku.
    Nechcem sa vyhrážať, ale ide mi práve o Vami popieraný „princíp“. Ak raz mali chovné jedince nárok absolvovať testy DNA, tak potom všetci a za rovnakých podmienok.
    Odporúčam Vám, aby ste členom, ktorí sa testov DNA nezúčastnili, zaslali list s oznámením termínu a miesta konania odberov. Chlap je práve vtedy chlapom, keď si dokáže chybu priznať a urobiť nápravu. Robiť z poškodeného hlupáka a držať mu bezduchú kázeň nie je treba.
    Veď heslom doby je „Dobro pre kopova a pokoj v klube!“
    S pozdravom

    Ujo Jaro (oficiálne Ing. Jaroslav Dudík)

  2. admin

    Ing. Ivan Baran, člen KCHSK
    MUDr. Jozef Matta, chovateľ slovenských kopovov

    Ako dlhoroční kopoviari sa chceme vyjadriť k listu p.Ing. J. Dudíka a tiež reakcii naň zo strany Dr. A. Kališa
    1. Ing. J. Dudík je jedným zo zakladateľov KCHSK v roku 1988. Členom KCHD bol od roku 1983. Od založenia KCHSK pracoval vo výbore ako tajomník. Je majiteľom CHS „ z Banskej Štiavnice“ a zároveň gestorom CHS „spod Jelenej skaly“ majiteľa Mestských lesov v B.Štiavnici, kde pracuje ako riaditeľ. Je dlhoročným chovateľom slovenského kopova. So psom Moranom Krššakov dvor bol víťazom MAR 1998. Reprezentoval KCHSK so svojim kopovom na MFS. Každoročne organizuje v revíri Mestských lesov v B.Štiavnici kynologické podujatia SD,PF,FSMP. Okrem iného poskytol revír spolu so susedným revírom MsL B.Belá na organizáciu MAR. Bol poverený tvorbou Stanov KCHSK pri vzniku klubu v roku 1988, ktorých prípravu aj kompletne spracoval. Tieto fakty sme si dovolili spomenúť preto, lebo vieme aký bol a je jeho prínos pre chov slovenského kopova na Slovensku. Jeho pripomienky a doporučenia boli prínosom a vždy vychádzali z reálnych potrieb kopoviarov. Poznáme jeho prácu, názory na pracovnú a exteriérovú stránku kopova. Myslíme si, že patrí k psiarom-kopoviarom, ktorí zanechávajú za sebou stopu, po ktorej môžu kráčať ich nasledovníci. Mrzí nás ale, že v našej spoločnosti stále častejšie zabúdame na štipku pokory a rešpektovania názoru druhého. Sme presvedčení, že jeho vyjadrenia v predmetnom liste vychádzajú z reálneho stavu a nie sú tendenčné. V tomto liste netreba hľadať iný význam, len spomenutú problematiku.

    2. Súhlasíme s názorom, že člen sa má zaujímať o dianie v klube. Ani v najmenšom nespochybňujeme prácu hlavného poradcu chovu pána Ivana Minicha, ktorý spolu s niektorými členmi výboru urobili kus práce za rok od konferencie aj vo veci fyzickej kontroly chovných jedincov- vyšetrenie DNA testov. Je nám jasné, že komunikácia prostredníctvom internetovej stránky je najefektívnejšia a najekonomickejšia. To ale ešte neznamená, že internetové správy môžu úplne nahradiť informovanie členov KCHSK o aktuálnom dianí prostredníctvom Spravodaja klubu. V minulosti vychádzal Spravodaj väčšinou 2x do roka. Časť Spravodaja bola venovaná predchádzajúcemu obdobiu v klube, vyhodnoteniu hospodárenia, úspechom i neúspechom v chovateľskej oblasti, ostatným plánom a pod. Ďalšia časť bola venovaná pripravovaným kynologickým akciám. V záverečnej časti Spravodaja mohla svoje príspevky uverejňovať členská základňa. Mimochodom po založení KCHSK v roku 1988 bol v Spravodaji členskej základni predložený vypracovaný návrh Stanov na pripomienkovanie. Členská základňa mala priestor na preštudovanie a návrh zmien. Následne konferencia klubu Stanovy schválila. Tu prichádzame aj k podstate diskusie, ktorú vyvolal list p.Ing. J. Dudíka. Náš názor je čitateľný. Všetky zásadné informácie sa majú dostať k členom klubu včas a prostredníctvom Spravodaja. Časť členskej základne nemôže byť znevýhodnená len preto, lebo majorita používa iný zdroj informácii. Neviem, či niekto potreboval Spravodaj typu ročenky vychádzajúcej v minulom funkčnom období, kde v polovici Spravodaja čitateľ nevedel, čo čítal na začiatku. V Spravodaji hľadáme základné informácie z uplynulého obdobia, nastavajúceho obdobia a tiež upozornenia o možných zmenách, ktoré sa budú aktuálne pridávať len na internetovú stránku klubu podľa potreby.

    3. Tejto diskusii, resp. problému sa dalo predísť veľmi jednoducho. „Nebolo na to treba“ ani Spravodaj, ani internet. Len sa nebolo treba báť prejaviť odvahu, vôľu, ochotu realizovať návrhy a uznesenia zo spádových i regionálnych schôdzi konaných pred konferenciou KCHSK 2014. Viac ako pred rokom sme mobilizovali členskú základňu, aby členovia nestrácali záujem o dianie v klube. Kopoviarmi bolo podpísaných takmer 300! „Petičných hárkov“ , ktoré sme rozposlali členom a kde všetci podpísaní vyjadrili jednoznačnú podporu tomuto programu, ktorý bol vypracovaný na základe názorov a potrieb členskej základne. Neskôr na pracovných stretnutiach kopoviarov v Trenčíne, Zvolene, N. M. nad Váhom a Liptove členovia týchto regiónov podrobne rozobrali situáciu v klube. Schválili program, ktorý mal byť pilierom ďalšej práce KCHSK. Tento program obsahoval tieto body:
    a) V čo najkratšom čase zorganizovať mimoriadnu konferenciu KCHSK s účasťou všetkých členov. Najneskôr však do 12 mesiacov od konferencie 2014
    b) Rozpracovať a pripraviť zmenu Stanov najneskôr do mimoriadnej konferencie klubu. Umožniť jej pripomienkovanie členskou základňou zverejnením na webstránke klubu a v Spravodaji. Spracované Stanovy schváliť na mimoriadnej konferencii klubu
    c) Čo v najkratšom čase, najneskôr do 12mesiacov od konferencie 2014 urobiť nezávislý audit hospodárenia klubu za predošlé funkčné obdobie
    d) Iniciovať stretnutie s krajinami MZKCHSK „Únie klubov“ a dohodnúť sa na možnostiach ďalšej spolupráce najneskôr do 12 mesiacov od konferencie 2014
    e) Vytvoriť bonitačné komisie pre výkon a exteriér
    f) Schváliť výber diviačich oplôtkov pre bonitáciu z výkonu so zreteľom na regionálnu dostupnosť a kvalitu oplôtku
    g) Urobiť fyzickú inventarizáciu chovných jedincov-previesť testy DNA
    h) Zakotviť v stanovách priamu voľbu predsedu klubu
    i) Ustanoviť podmienku minimálne 10 rokov členstva v KCHSK u kandidátov na funkcie: Predseda, Hlavný poradca chovu a Hlavný výcvikár
    j) Doriešiť otázky vylúčenia členov z KCHSK najneskôr do 12 mesiacov od konferencie 2014
    k) Iniciovať stretnutie s výborom KSK a dohodnúť spojenie oboch klubov do KCHSK
    l) Vydať čo najskôr stanovisko klubu k otázke kríženia slovenského kopova s inými plemenami
    m) Prehodnotiť miesta konania klubových výstav so zreteľom na dostupnosť a možnosť čo najlepšej propagácie nášho národného plemena
    Stotožňujeme sa s týmto programom a sme zároveň presvedčení, že len profesionálny a citlivý spôsob komunikácie v klube nás posunie ďalej.
    Slovenským kopovom zdar!
    Ing. Ivan Baran, MUDr. Jozef Matta

Comments are closed.